NAAR ALLE WORKSHOPS >>

Door onze workshops komt jullie groep snel een flinke stap verder. De aanpak die wij hanteren bij al onze workshops is concreet en praktisch. We besteden veel tijd aan het vinden van de juiste interactieve werkvormen. Ons doel is altijd om de deelnemers daadwerkelijk een flinke stap verder te brengen en we zetten ze daarvoor net zo flink aan het werk. Daarnaast zit er altijd een element van humor in onze workshops. Na afloop krijgen we vooral te horen dat deelnemers blij werden van ons enthousiasme, de informele maar toch professionele sfeer en, om een deelnemer te quoten, “de strakke doch liefdevolle organisatie”. Kijk hier voor meer reviews van losse dromers en prille of langer bestaande initiatiefgroepen.

Onze workshops duren ongeveer 3 uur. We bereiden elke workshop voor zodat de workshop aansluit bij jullie groep en de fase waarin jullie je bevinden.  

Wij geven workshops aan nieuwe initiatiefgroepen en aan bestaande woonprojecten die behoefte hebben aan een frisse impuls.

Trainingen bestaan uit drie of meer gerelateerde bijeenkomsten en huiswerk.

Workshops voor nieuwe initiatieven

Schermafdruk 2020-04-23 16.39.13

Een nieuw woonproject opzetten: waar begin je in vredesnaam? Waar moet je rekening mee houden? Welke fases moet je doorlopen en hoe zien die fases eruit? Met al deze vragen gaan we aan de slag. De opgedane kennis zul je meteen gaan gebruiken.

In deze startbijeenkomst laten wij zien hoe jullie project van de grond komt. We geven handvatten en concrete tips, maar vertellen ook wat je beter kunt laten.

workshop visie schrijven

Visie is voor initiatiefnemers belangrijker dan geld, grond en en bewonersgroep. Maar hoe schrijf je nu een goede visie? Na deze workshop weet je welke onderwerpen in de visie horen, zijn er pijlers gedestilleerd voor jullie project en hebben jullie een aanzet voor jullie visie.

 

workshop programma van eisen PvE

En dan is het moment gekomen om aan je dromen te gaan rekenen. In deze workshop laten we zien wat het betekent om je woondromen om te zetten in vierkante meters en technische eisen. In deze workshop gaan we aan de slag met een moodboard, leer je uit welke onderdelen het PvE bestaat en maak je een begin met het invullen van jullie PvE.

workshop besluiten Bureau Viertel

Hoe besluit je op welke manier je gaat besluiten? Meerderheidsbesluit, consensus, deep democracy, dictatoriaal, sociocratie of iets heel anders? Wat zijn de verschillen en welke besluitvorm past bij jullie? Welke handige vergadertrucs zorgen ervoor dat je efficiënt vergadert? En kan het dan ook nog gezellig zijn? 

 

workshop bewoner en de groep Bureau Viertel

Hoe vind je toekomstige bewoners en hoe ga je die bij het project betrekken? Hoe stel je een goed bewonersprofiel op? Hoe blijft de groep betrokken en enthousiast? Hoe organiseer je de weg naar een echte woongemeenschap? Na deze workshop weet je wat jullie belangrijk vinden in jullie toekomstige buren, hoe je geschikte bewoners kunt selecteren en heb je geoefend met het in stand houden van enthousiasme en betrokkenheid.

Je kent elkaar en je werkt samen aan een gemeenschappelijk doel: jullie woondroom. Maar vormen jullie al een groep? Wat betekent het eigenlijk om een groep te vormen? Wat zijn de verwachtingen van elkaar? En hoe zit dat als jullie straks bij elkaar wonen? Met deze workshop leer je elkaar op een andere manier kennen en wordt de gemeenschapszin wakker gemaakt.

Vrijwillig vs professioneel Bureau Viertel

Hoe werk je samen met aannemers, ambtenaren, financierders en woningcorporaties? Als enthousiaste initiatiefgroep neem je een hele andere positie in dan de professionals waar je mee te maken krijgt. In deze workshop gaan we in op de verschillende belangen. Je krijgt meer inzicht in de positie van de professionals en leert hoe je daar je voordeel mee kunt doen.

Workshops voor bestaande woonprojecten

Worden jullie vergaderingen maar matig bezocht? Lijken ze eindeloos te duren en komen jullie er dan nog niet altijd uit? Zijn de besluiten slappe compromissen waar niemand echt blij van wordt? Of worden de besluiten maar door een deel van de bewoners gedragen en uitgevoerd? In deze workshop geven we eenvoudige, maar zeer effectieve vergadertips en voorbeelden van werkvormen waardoor vergaderingen sneller gaan, leuker zijn en besluiten ook daadwerkelijk gedragen worden.

 

 

workshop visie opfrissen Bureau Viertel

Door gemeenschappelijk te wonen kun je veel voor elkaar krijgen, maar er moet wel een duidelijke visie zijn van wát je dan precies voor elkaar wilt krijgen. Bij veel projecten vervaagt die visie in de loop der jaren – als die er al ooit was. In deze workshop krijgt de groep snel een beeld van de punten waar iedereen vol voor wil gaan, en hoe deze punten praktisch ingevuld kunnen worden. Ook krijgt de groep ideeën mee over hoe de visie in de toekomst levend kan worden gehouden.

workshop besluitvorming Bureau Viertel

Het besluitvormingsproces is een belangrijke pijler waarop een woonproject rust. Een goed besluit wordt door de hele groep gedragen en ook uitgevoerd, en zorgt voor een sterkere in plaats van een verdeelde groep. Toch is dit vaak een ondergeschoven kindje en wordt er gewoon gedaan “wat er altijd gedaan wordt”. In deze workshop krijgt de groep inzicht in welke vormen van besluitvorming er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en oefenen we met de besluitvormingsmogelijkheden. De workshop maakt je ervan bewust of en hoe je besluiten neemt en hoe je dat proces op een speelsere manier vorm kan geven.

Natuurlijk ken je je buren als je in een gemeenschappelijk woonproject woont. Maar wanneer de alledaagse beslommeringen zoveel tijd innemen dat er geen sprake meer is van een gemeenschappelijk gevoel, is het misschien tijd om daar eens bij stil te staan. Een vrolijke bijeenkomst waarbij je je co-woners eens op een andere manier leert kennen en de gemeenschapszin weer wakker gemaakt wordt.

Praktisch

Tijdsduur Onze workshops duren ongeveer 3 uur. Tijdstip in overleg, avond en weekends zijn geen probleem.

Voorbereiding We bereiden elke workshop voor zodat de workshop aansluit bij jullie groep en de fase waarin jullie je bevinden. 

Kosten workshop inclusief voorbereiding en hand-out:
Voorbereiding: 4 uur x 2 personen:  8 uur
Uitvoering: 3 uur x 2 personen:   6 uur

Kosten workshop:  €520,—

Hier komen nog eventuele reiskosten bij op basis van 2e klas OV vanaf Nijmegen (na 9:00 uur met 40% korting). 

Locatie We komen graag naar jullie toe! We kunnen de workshops ook in onze eigen Kleine Wiel geven, in Lent (bij Nijmegen). In dat geval komt er €30,- voor een dagdeel aan zaalhuur bij maar berekenen we natuurlijk geen reiskosten.

Workshops op maat

Zit hier niet bij wat je zoekt? Neem vooral contact op. In overleg ontwikkelen wij ook workshops op maat, specifiek afgestemd op jullie groep en vraag. En als we ergens niets mee kunnen, proberen we je naar de juiste persoon door te verwijzen.