Deze cursus wordt niet meer gegeven

Heb je interesse in deze cursus? Neem dan contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Bureau Viertel heeft de inhoud van de cursusdag ‘Zet je dromen in de steigers’ in een workshopvorm gegoten. Deze workshop is te boeken voor initiatiefgroepen van minimaal 3 personen. Lees hier meer over de workshop ‘Zet je dromen in de steigers’.

Bij Strohplatz kun je meer informatie vinden over het onderdeel ‘Zelfvoorzienend Off-grid’.

Wil je starten als een nieuwe woongroep, tiny house initatief of ecodorp? Waar loop je organisatorisch tegen aan, waar moet je rekening mee houden? En hoe ga je duurzaam zelfvoorzienend ecologisch bouwen? Welkom bij de twee-daagse ‘Zet je dromen in de steigers & Zelfvoorzienend Off-grid’ waarbij je één dag de basis leert van diverse ecologische zelfvoorzienendheid componenten, en één dag leert over organisatorische zaken over gemeenschappelijk wonen in zelfbeheer. 

In de eerste cursusdag “Zelfvoorzienend Off-grid” leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwater opvang, water filtering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet – plus je leert het waarom en hoe. Na deze cursus heb je een gigantische stap voorwaarts gedaan in de vele keuzes die er zijn te maken en heb je maanden uitzoekwerk bespaard.

In de tweede cursusdag “Zet je dromen in de steigers” staan vragen rondom jouw woonproject centraal: hoe vind je samenwerking met derden zoals gemeente woningcorporatie en architect? Hoe schrijf je als wooninitiatief een goede visie en wat moet er allemaal in een Programma van Eisen? Welke fases moet je doorlopen en hoe stel je een groep samen? En hoe hou je de vaart erin? Hoe beslis je als groep? Met al deze vragen gaan we aan de slag. De opgedane kennis zul je meteen gaan gebruiken. Startende initiatieven zijn welkom, maar ook als je al een tijdje bezig bent, kun je nuttige tips en adviezen verwachten.

Wie geeft er les?

Niels Gorisse

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan en cursussen gevolgd in off-grid componenten en duurzaamheid, en woonde bovendien enige tijd in een camper. Daarnaast is hij opgeleid permacultuur docent en internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie.

Mare Nynke Zijlstra

Mare Nynke Zijlstra

Hanneke Beld

Hanneke Beld

Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra zijn mede-initiatiefnemers van strowijk Iewan, de eerste strowijk van Nederland. Van het eerste plan aan de keukentafel in december 2008 tot de opening op 1 mei 2015 zijn zij bezig geweest met het realiseren van hun droom. Sindsdien hebben zij een missie: ecologisch en gemeenschappelijk wonen in zelfbeheer in de sociale huursector zo gewoon maken dat er in elke plaats in Nederland zo’n woonproject is.

Mare Nynke heeft een duidelijke visie en is goed in het verhelderen en structureren van doelen en middelen, Hanneke is goed in presenteren, het begeleiden van het groepsproces en het maken van werkvormen voor workshops en trainingen. Samen brengen zij veel expertise, enthousiasme en creativiteit mee om het ecologisch en gemeenschappelijk wonen in Nederland een boost te geven.